בדיקת ליגיונלה מהירה ב-PCR ו (Polymerase chain reaction)

חיידקים מהמין ליגיונלה (כולל הזן פנאומופילה) מתרבים במים עומדים וחמימים, מסתתרים במערכות צנרת מים ומיזוג אוויר ועלולים לגרום מחלה בשל שאיפתם לריאות. המחלה היא קשה ודמוית דלקת ריאות. חיידקים אלה הם העומדים מאחורי מחלת הליגיונרים הגוררת תחלואה משמעותית, כאשר הסיכון העיקרי הוא הדבקה של אוכלוסיות גדולות במבנים גדולים כמו בתי חולים ובתי מלון, בהם קיימת הזנחה של חיטוי מערכות המים ומיזוג האוויר.

מידע על החיידק, הסיכונים המרכזיים הנובעים ממנו והדרך הטובה ביותר לבדוק את נוכחותו - מאת מומחי המיקרוביולוגיה של מעבדות מילודע.

ליגיונלה וליגיונרים – החיידק והמחלה

חיידקים מהמין ליגיונלה אובחנו לראשונה בשנת 1976 בעקבות תחלואה נרחבת בקרב הנוכחים בכנס של הליגיון האמריקאי בבית מלון בפילדלפיה, ומכאן גם שם החיידק והמחלה.

החיידק ליגיונלה, כולל הזן פנאומופילה, מתרבה במקורות מים חמים בטבע, במגדלי קירור, מערכות צנרת גדולות, מערכות מיזוג אוויר במבנים גדולים ואגני מים חמים כמו ג'קוזי ואמבטיה. החיידק מתרבה במהירות בטווח הטמפרטורות שבין 25-45 מעלות צלזיוס. החיידק נמצא כשכיח מאוד בבתי מלון, בתי חולים, אוניות, סאונה, מי ברז ומגדלי קירור.

ההדבקה של אדם בליגיונלה מתרחשת באמצעות שאיפה של רסיסי מים זעירים (בגודל של עד 5 מיקרון) נגועים בחיידק, מה שהופך את הג'קוזי, מערכת מיזוג האוויר, מערכת המים ואפילו אמבטיה חמה, למחוללי הדבקה קלאסיים במחלת הליגיונרים. לא כל אדם שנדבק בחיידק יפתח את מחלת הליגיונרים – בקבוצות הסיכון למחלה אפשר למנות את בני ה-65 ומעלה, מעשנים, אנשים הסובלים ממחלות ריאה (כולל חולי קורונה), לב ונשימה, חולי סוכרת ואנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה. הסימפטומים למחלה כוללים חום גבוה, שיעול, ליחה, כאבי שרירים, כאבי ראש, חוסר תאבון, עייפות, שלשול, הקאות, בלבול ואובדן זיכרון. מחלה חמורה יכולה להוביל לפגיעה בכליות ובכבד ואף לחולל דלקת ריאות חמורה. אבחון לא נכון של המחלה, בעיקר לאור הדמיון לדלקת ריאות רגילה, עלול להוביל גם למוות בטיפול לא נכון. 

 

בדיקת ליגיונלה

איך מתמודדים עם לגיונלה?

לאורך שנים, נמצאו חיידקי לגיונלה מעורבים בהתפרצויות של דלקות ריאות, בעיקר במוסדות כמו בתי מלון, בתי אבות, מרכזים רפואיים ומוקדים אחרים בהם מתאכסנים או מתגוררים ציבורים מקבוצות הסיכון האופייניות. בשנה האחרונה, לאור התפרצות מגפת הקורונה, חלה עלייה בסיכון להידבקות במחלת הליגיונרים לאור פתיחת מלוניות במלונות שלא היו פעילים מספר חודשים, פתיחת מלונות לאחר שלא היו פעילים מספר חודשים, פתיחת מחלקות קורונה ועוד...

ההתמודדות עם הבעיה מבוססת על ביצוע בדיקות שגרתיות של חיידקי ליגיונלה במערכות המים ומיזוג האוויר במבנה ובהמשך לכך, ניקוי וחיטוי יסודיים של מערכות אלה על ידי גורם מוסמך. כאמור, מרכיב המפתח בטיפול בבעיה הוא ביצוע בדיקת לגיונלה, המאפשרת לשלול או לאשר את נוכחות החיידק במבנה. עד כה, נהוג היה לבצע בדיקה סטנדרטית שאת תוצאותיה ניתן היה לקבל כעבור 14 ימים בלבד. זמן תגובה כה ארוך מקשה מאוד על קבלת החלטות במקרים קריטיים של תחלואה או אישור מבנים המאכלסים אוכלוסייה בסיכון.


מעבדות מילודע מעמידה לרשותכם בדיקה מהירה חדשנית ב-PCR, המאפשרת מתן תוצאות מהימנות סופיות בתוך 12-24שעות לעומת 10-14 ימים. הבדיקה מבוססת על מיצוי DNA וביצוע ראקציית Real-Time PCR.

תקן ה- ISO 11731 הינו תקן בין-לאומי ומשמש לניטור ליגיונלה בכל העולם.

 חיידקי הלגיונלה נמצאים לעתים קרובות באדמה ובמים מתוקים. חיידקי הליגיונלה יכולים לשרוד בסביבה בטמפרטורות נמוכות וגבוהות יחסית ללא הרבה חומר אורגני זמין וכן יכולים לייצר ביופילם יציב ועמיד יחסית לטיפולי חיטוי מקובלים.

אספקת המים של בניין היא לעתים קרובות המקור להתפרצות לגיונלה. מאחר והחיידקים נמצאים כחלק מהביופילם שנוצר בחלק הפנימי של צינורות מים ומכלים הם עלולים להשתחרר בטיפול מים קטנות המשתחררים ממערכות המים (אירוסולים) או לעתים רחוקות יותר שאיפה של מים מזוהמים כפי שנוצר על ידי ראשי מקלחת, ערפל, מזרקות דקורטיביות, אמבטיות ג'קוזי או מגדלי קירור מים למיזוג אוויר.

שיטת הבדיקה לפי - ISO11731:2017 מפרטת את אופן בידוד וספירה של חיידקים מהמין לגיונלה וליגיונלה פניאומופילה באמצעות תרבית של דגימות מים מרוכזות. הדגימות מטופלות בחום ובחומצה כדי להפחית את חיידקי הרקע, בנוסף לחלק מדגימה הלא מטופלת. לאחר מכן, הדוגמאות נזרעות על גבי צלחות פטרי המכילות מצעים מיוחדים התומכים בגידול של חיידקים ממין זה.

מושבות חשודות מזוהות כלגיונלה וליגיונלה פניאומופילה באמצעות סדרה של שלבי אישור.

שיטת הבדיקה לפי   ISO 11731 התקן הבין-לאומי, דורשת הדגרה של צלחות הבדיקה של 10 ימים.

מים הם סוגי דגימות מקובלים.


בדיקת ליגיונלה מהירה ב-RT - PCR של מעבדות מילודע – תוצאות תוך 24 שעות

ביצוע בדיקה מהירה מאפשר לכם למקד מאמץ לטווח זמן של 24 עד 48 שעות מרגע הדיגום ועד הטיפול בבעיה באמצעות ניקוי וחיטוי מקצועיים. בדיקת ליגיונלה מהירה מאפשרת גם שילוב של הבדיקה במערך בדיקות הבטיחות השגרתיות במוסד/ מבנה, בכדי להבטיח מניעה יעילה וקבועה של מחלת הליגיונרים וגורמי תחלואה נוספים.

מעבדות מילודע מספקות מזה 40 שנה שירותי בקרת איכות מקצועיים בתחום המזוןהאביזרים הרפואיים, הקוסמטיקה ואיכות הסביבה וכעת נותנת מענה יעיל ומהימן גם לסוגיית חיידק הליגיונלה והסיכונים הנלווים לו.

בדיקת הלגיונלה המהירה של מעבדות מילודע קיבלה הסמכה בשנת 2019 והכרה מיוחדת של משרד הבריאות בשנים 2020-2021. הבדיקה נמצאה כמהימנה ומדויקת מאוד ביחס לבדיקות הסטנדרטיות.

לקבלת פרטים נוספים על פעילות מעבדות מילודע בישראל ולהזמנת בדיקה מהירה לזיהוי חיידק ליגיונלה, צרו עמנו קשר עוד היום ונשמח לעמוד לרשותכם.