סימון תזונתי למוצרי מזון

אז מהו החוק לסימון תזונתי למוצרי מזון?

מדבקת סימון תזונתי

החל מה- 1.1.20 נכנסו תקנות סימון תזונתי 2020 לתוקף, ויבואנים ויצרני מזון מחויבים לסמן את מוצריהם כנדרש עפ"י תקנות משרד הבריאות לעסקי מזון. יצרני ויבואני מזון שלא יסמנו את המוצרים הנדרשים סימון על פי החוק עלולים למצוא את עצמם תחת סנקציות משפטיות. 

 

דרישת חוק סימון מוצרים החדש:

ב-26.12.2017 אשרה הכנסת את תקנות חוק ההגנה על בריאות הציבור - סימון תזונתי, וקבעה את כניסתו לתוקף החל מתאריך 1/1/2020. החל מתאריך זה חזות אריזות המוצרים הארוזים בכל רשתות השיווק שינו פנים, ויצרנים ויבואני מזון סימנו את המוצרים המכילים כמות גבוהה של שומן, סוכר ונתרן במדבקות אדומות אשר מטרתן בין היתר להתריע בפני הצרכן על מוצרים המכילים כמות גבוהה ואינם עומדים בתקן הבריאות.

על האריזות יתווספו בהתאם מידע המכיל בין היתר:

  • שם המוצר והמזון
  • פרטי היצרן, היבואן, החברה המשווקת והאורזת
  • הרכב המזון 
  • סימונים תזונתיים
  • תאריכי ייצור ותפוגת תוקף
  • הוראות איחסון ושימוש 
  • הוראות הובלה
  • מידע על כשרות

החוק אינו מחייב סימון ירקות ופירות אשר לא עברו עיבוד כלשהו.

 

איזה מזון חייב בסימון במסגרת החוק ובאיזה אופן?

מזון המשמש לייצור תעשייתי, מזון באריזה סיטונאית ומזון ארוז מראש.

התקנות יכסנו לפעולה בשתי פעימות.
פעימה ראשונה - נכנסה לתוקף ב 1.1.2020. בפעימה זו מחוייבים היבואנים ויצרני המזון לסמן במדבקות אדומות מוצרים אשר על כל 100 גרם ימצאו יותר מ 500 מ"ג נתרן, יותר מ 13.5 גרם סוכר ו - 5 גרם שומן רווי.
פעימה שנייה -נכנסה לתוקף ב 1.1.2021. בפעימה זו חוייבו היבואנים ויצרני המזון לסמן במדבקות אדומות מוצרים אשר על כל 100 גרם ימצאו יותר מ 400 מ"ג נתרן, יותר מ 10 גרם סוכר ו - 4 גרם שומן רווי.

מטרות החוק לסימון מוצרי מזון העיקריות:

מצד הצרכן – עידוד צריכת מזון בריא יותר ע"י יצירת שקיפות מלאה לגבי מרכיבי תכולתו, ומצד היצרן – עידוד ייצור וייבוא מוצרי מזון בריאים יותר.

 

יבואנים ויצרני מזון -  חוק סימון מוצרים כבר כאן! 

אנו, במילודע, המעבדה המובילה בישראל מקבוצת Merieux NutriSciences הבינלאומית, מזמינים אתכם כבר היום לפנות אלינו לבדיקות מעבדה וסימון תזונתי בהתאם לתקנות החדשות.  

 

בדיקות מעבדה והליך בדיקת סימון מוצרי מזון

מילודע הינה מעבדה מוסמכת ומוכרת, אשר שמה לנגד עיניה את נושא איכות הבדיקות ולבטיחות מזון ואבטחת איכות המזון, מקפידה על הרצת השירות והאיכות בתקנים הבינ"ל המחמירים ביותר. המעבדה, בהובלתה של ד"ר יעל אונגר, תסייע בבדיקות שומן טרנס ושומן רווי, בדיקת נתרן ובדיקת סוכרים וכן חישוב הקלוריות בשיטה החדשה כפי שמגדיר החוק. 

 

שירותי הבדיקות שלנו:

שירותי הבדיקות שניתנות ע"י המעבדה הכימית שלנו כוללים את כל סל הבדיקות הנדרש ע"פ הקריטריונים החדשים שנקבעו ע"י משרד הבריאות. המעבדה מצוידת במכשור מגוון הכולל מערכות כרומטוגרפיה וספקטרוסקופיה מהמתקדמות ביותר ומבחר ציוד לטחינה, ייבוש, זיקוק, מיצוי וטיטרציה. מכשור זה והניסיון הרב שנצבר במעבדה מאפשרים ללקוחותינו ליהנות מבדיקות מקצועיות, מהירות ואמינות.

כל הבדיקות הינן תחת הסמכה של תקן ISO 17025  .

.

פנו אלינו בכתב או טלפנו:
אלעד שמואלי (סמנכ"ל המכירות) 052-4592904או 8563*

  

רשימת בדיקות לסימון תזונתי המבוצעות במעבדה:

    • אפר
    • רטיבות
    • פחמימות
    • סיבים תזונתיים
    • אחוז שומן
    • אחוז שומן רווי
    • פרופיל חומצות שומן
    • פרופיל חומצות חומצות שומן אומגה 3 ו 6
    • פרופיל חומצות שומן trans
    • מינרלים : סידן , נתרן , ברזל, מגנזיום ועוד
    • מתכות כבדות : ניקל, כספית, עופרת , ארסן ועוד
    • כולסטרול
    • סוכרים ב HPLC
    • חלבון
    • ויטמינים
    • אפלטוקסינים HPLC
    • חומרים משמרים
    • אלרגנים במזון : גלוטן, סויה, בוטנים, ביצה, חלב
    • ערך פחמימות וערך קלורי 

 

מידע בהרחבה על חוק סימון תזונתי:

מה אומר החוק?

מהם קריטריונים לתוויות מזון

כיצד ישפיע על יצרני ויבואני המזון?

כיצד ישפיע על הצרכן?

היסטוריה של החוק לסימון תזונתי

מה התחדש בחוק סימון תזונתי לשנת 2020?

חוק סימון מוצרים לעתיד בריא יותר

 

 סימון תזונתי במזון

אז מה בעצם אומר חוק המזון החדש ולשם מה הוא נועד?

החל מינואר 2020, יצרני מזון, מייבאים ומייצאי מזון מחויבים להוסיף לעיצוב אריזות המזון תוויות אשר תתרענה בפני לקוח הקצה על מזונות עתירים בשומן רווי, סוכרים ונתרן ע"י מדבקות אזהרה אדומות. סימון המזון ותוויות מזון אלה נועדו לייצר שקיפות גדולה יותר בכל הקשור למרכיבי המזון והנגשת ערכים תזונתיים של מוצרי מזון ארוזים עבור הצרכן. מצד אחד, להוביל מגמת רכישה מושכלת של מוצרים בריאים יותר ע"י הצרכן, ומצד שני הגברת מאמצים לייבוא וייצור מזון בריא ע"י הגורמים השונים.

כאמור, החל מינואר 2020 נכנסו התקנות לתוקף וכל יצרני ויבואני המזון בישראל מחוייבים בהוספת התוויות המיוחדות אל עיצוב האריזה.

תקנות אלו דורשות מכם, יצרני/ יבואני המזון הארוז, להיערך מראש על מנת שכלל המוצרים שלכם על מדפי החנויות החל מ 1.1.2020 יהיו מסומנים כנדרש בחוק הגנה על בריאות הציבור מזון. לשם כך עליכם לבצע בדיקות מעבדה הכוללות רמת נתרן, סוכרים ושומן רווי במוצרים וכן לחשב את הקלוריות על פי השיטה החדשה כפי שהיא מפורטת בתקנות,.

 

ללא ספק אנו נכנסים לעידן חדש, ומוצרים שימצאו ללא תוויות מזון חדשות אלו יסתכנו בעונשים הקבועים בחוק. לכן, אל תישארו מאחור. פנו אלינו ונדאג לכם לחבילת בדיקות מושלמת אשר תכין אתכם לקראת התקנות החדשות.

 

קריטריונים תוויות מזון (המדבקה האדומה) לפעימה הראשונה:

 

כמות ב-100 גרם מזון נוזלי

שתסומן ב-2020

כמות ב-100 גרם מזון מוצק שתסומן ב-2020

פריט הסימון

400 מ"ג

500 מ"ג​

נתרן​

5 גרם​

13.5 גרם​

סך סוכרים​

3 גרם​

5 גרם​

סך חומצות שומן רוויות​

 

המודעות לתזונה בריאה גוברת ומתפשטת בכל העולם המערבי. במקביל גוברת  גם מגיפת ההשמנה הגורמת לנזקים בריאותיים רבים וכן לנזקים כלכליים במדינות המפותחות. מדינות אלה עושות כל שביכולתן להילחם בה ולהגן על בריאותם של אזרחיהן, מלחמה הכוללת לרוב גם חקיקה בתחום המזון. עתה ישראל מעלה אף היא הילוך במלחמה זו באמצעות חוק המזון החדש המשדרג את אופן סימון המזון בארץ. מה חשוב לדעת על חוק סימון תזונתי 2020?

 

מהו בעצם סימון תזונתי?

סימון תזונתי הינו שם כולל לכל מידע אודות מוצר המזון המופיע על גבי אריזתו. משרד הבריאות הישראלי מגדיר זאת כ"תעודת הזהות" של המוצר. במדינות שונות נקבעו סוגים, מיקומים ועיצובים שונים לסימוני המזון, אך הרעיון העומד מאחורי כולם דומה – מתן די מידע לצרכן אודות מוצרי המזון שעל המדפים כדי שיוכל לעשות בחירה מושכלת והחלטות תזונתיות נבונות.

 

חוק המזון החדש - כיצד ישפיע סימון מוצרים מיובאים על יבואני מזון ויצרני מזון בישראל?

חוק הסימון התזונתי מחייב את יבואני ויצרי המזון לעבור תהליך רגולציה בעזרת מעבדה מוסמכת ובעלת ניסיון לבניית תוויות מזון אלה, והכשר לפרט מעל גבי האריזות את כל מרכיבי המוצר (תהליך שקיפות תעודת הזהות של המוצר הכולל את הרכבו, טבלת ערכיו התזונתיים, תכולתו ועוד). גם הטקסט האינפורמטיבי והשיווקי מעל גבי אריזת המוצר ישמש כנתון מחייב מצד היצרנים ומייבאי המזון. יש להדגיש שפער בין הכתוב על גבי האריזה למוצר בפועל, גם אם הוא תוצר של תום לב, עלול לגרור את היבואן והיצרן להליך משפטי. החוק נכנס לתוקף ב 1.1.2020.

 

כיצד סימון מוצרים ישפיע לטובה על כלל ציבור הצרכנים?

      • עזרה בתכנון תזונה מאוזנת. 
      • יאפשר השוואה קלה יותר בין מוצרים דומים.
      • יקל על הצרכן למצוא ביתר קלות מוצרים העומדים בדרישות מצב בריאותי מיוחד.

  

חוק סימון מוצרים שעון בריאותי

ההיסטוריה של חוק סימון תזונתי בישראל

חוק הסימון התזונתי החדש אינו החוק הראשון בישראל בתחום המזון. כבר ב-1993 נחקק חוק סימון תזונתי בארץ, שחייב את כל יצרני המזון לספק מידע אודות המוצרים שהם מוכרים על גבי המוצר עצמו. היצרנים נדרשו לציין על גבי המוצר את שמו ותיאורו, מרכיביו – על פי סדר יורד של כמותם במוצר, הערכים התזונתיים שהוא מספק על פי חלוקה שנקבעה בחוק, הוראות שימוש ואחסון המוצר, תאריכי תפוגה, פרטי היצרן ומשקל המוצר. 

החוק אסר על יצרני המזון ויבואניו לטעון לסגולות ריפוי או מניעת מחלות על גבי המוצרים שהם מוכרים, אך הם הורשו לציין על האריזות תגיות שונות כגון "לייט", "קל", "מופחת", וכד'. לכל אחת מן התגיות הללו נקבעו הגדרות מדויקות בחוק, והן הותרו לשימוש רק אם המוצר עמד בקריטריונים מסוימים. אך עם השנים התברר כי הציבור הרחב לרוב אינו מודע לקריטריונים הללו, אינו מבין לעומק את ההבדלים בין התגיות ולא באמת יודע מהי הכוונה התזונתית העומדת מאחורי כל אחת מהן.

 

החוק החדש מגן על הציבור מפני הונאות ובלבול בקשר למרכיבי המזון

בעקבות בדיקת תוצאותיו של החוק הישן והתפתחויות חדשות בתחום התזונה, ביקש המחוקק הישראלי להבהיר את הדברים, לקדם את הגנת הצרכן מפני הונאות ובלבול, ולהקל על אזרחי ישראל להבין את הרכב המזון שהם צורכים ביתר קלות.

בעזרת החוק החדש, קיוו המחוקקים, תגבר המודעות של הצרכן הישראלי לערכים התזונתיים במוצרי המזון. הוא יוכל לתכנן את התפריט היומי שלו ושל משפחתו כך שיזכו לתזונה מאוזנת ובריאה יותר, ולעשות בחירות תזונתיות ההולמות את מצבו הבריאותי ומטרותיו האישיות. המחוקקים, שהושפעו מחוק דומה שחוקק בהצלחה בצ'ילה, חשבו כי סימון קל לקריאה וברור יותר יאפשר לכל אזרח להשוות במהירות ובקלות בין מוצרים כדי לבחור את אלו שיקדמו בריאות טובה יותר. החוק אמור לסייע לא רק לאוכלוסייה הכללית, אלא במיוחד לישראלים המעדיפים או זקוקים לתזונה מיוחדת, כמו חולי סכרת או צליאק, טבעונים וצמחונים, נמנעים מגלוטן, הסובלים מאלרגיות מזון ובעלי רגישויות למזונות שונים.

 

אז מה התחדש בחוק סימון תזונתי 2020?

שמו הרשמי של חוק סימון מוצרי מזון שניכנס לתוקפו ב-1 בינואר 2020 הוא "תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון)(סימון תזונתי)", והוא נחקק כבר בסוף 2017. החוק ייושם בשתי פעימות כדי לאפשר ליצרנים להסתגל, להיערך ולערוך את השינויים הדרושים במוצריהם.

על פי החוק החדש, סימון חדש של המזון יספק אזהרה ברורה לצרכנים על סכנות בריאותיות במוצרי המזון כגון כמויות גבוהות של מלח (נתרן), סוכר או שומנים המזיקים לבריאות כגון שומן רווי. החל מינואר הקרוב, ניתן יהיה לראות סימון אדום בולט על אריזות מוצרים שבהם סוכר, מלח או שומנים לא בריאים בכמויות מעל לסיפים מסוימים שנקבעו בחוק. הקביעה נעשתה על פי המלצות תזונתיות של מוסדות פיקוח בריאותי מקובלים בארץ ובעולם.

זאת הפעימה הראשונה של יישום החוק. בינואר הבא, בשנת 2021, תחול הפעימה השנייה שתחיל את השינוי באופן קבוע ורחב יותר.

בפעימה הראשונה, הסימון האדום יהיה חייב להופיע על פני כל מוצר שבו כמות נתרן מעל 500 גר' למוצר מוצק או 400 גר' למוצר נוזלי; 13.5 גר' סוכר במזון מוצק או 5 גר במזון נוזלי; וסך שומן רווי של 5 גר' במזון מוצק ו-3 גר' במזון נוזלי. בפעימה השנייה יופחתו הכמויות ל-400 גר' נתרן במזון מוצק ו-300 גר' למזון נוזלי; 10 גר סוכר במזון מוצק ו-5 גר' במזון נוזלי; ו-4 גר' שומן רווי למזון מוצק ו-3 גר' למזון נוזלי.

כדי לא לאפשר ליצרנים להתחמק או "להחביא" את הסימון, נקבעו בחוק תקנות מפורשות לגבי עיצוב וגודל הסמל יחסית לאריזה ומיקומו עליה. מספר סוגי מוצרים קיבלו פטור מן הסימון, כגון מוצרים המגיעים באריזות הקטנות מ-25 סמ"ר.

בחוק החדש נוסף גם חיוב לסמן את מספר כפיות הסוכר שבמוצר באופן ברור בכל מוצר שבו מעל 2 גר' סוכר ל-100 גר' או מיליליטר. התקנות החדשות קובעות סדר חדש של הופעת הערכים התזונתיים והמידע הנוסף אודות המוצר, באופן מותאם למקובל במדינות מערביות אחרות. כעת יופיעו ראשית הערך הקלורי של המוצר, ואחריו לפי הסדר – כמות השומן, הנתרן, הפחמימות, הסיבים התזונתיים, החלבונים, הוויטמינים והמינרלים.

האחריות לביצוע בדיקות מעבדה תקופתיות תחול על היצרן ו/או היבואן, שיחויבו להוכיח כי המידע שפרסמו על גבי האריזה מדויק עד לרמת דיוק סבירה שנקבעה אף היא בחוק.

בנוסף לסימון האדום, סימון ירוק יוכל להיות מוצג על גבי מוצרים העומדים בקריטריונים החוקיים המאפשרים להחשיבם כ"בריאים".

 

חשוב לדעת: אי עמידה בתקנות החדשות עלול לגרור התראות וקנסות, ואחרי הפרות חוזרות ונשנות –  גם ביטולי רישיונות, הורדת מוצרים ממדפים, סגירת בתי עסק ומפעלים, ועוד כהנה וכהנה סנקציות בדרגות חומרה שונות, בהתאם לעבירה ולהחלטת הגורמים המפקחים.

 

חוק סימון מוצרים מבטיח לנו עתיד בריא יותר

החוק סיפק ליצרנים זמן היערכות ארוך מחקיקתו ועד למועד החלתו, וזמן הסתגלות נוסף בין פעימה לפעימה, כדי שישנו ויתאימו בהדרגה את מוצריהם כך שלא יחויבו בסימון האדום שעלול לפגוע בסיכויי מכירתם. ואכן, בשנים שעברו מחקיקת החוק ראינו על המדפים יותר ויותר "התאמות" של מוצרי מזון – יצרנים הורידו כמויות סוכר, החליפו שומני טראנס בשומנים בריאים יותר, וכד'. למעשה, החוק החדש אילץ את היצרנים להתאים את מוצריהם לשוק המזון העתידי, הצפוי בכל מקרה להשתנות עם העלייה במודעות לחשיבות התזונה הבריאה ושינויים אקלימיים וחקלאיים שיתרחשו בעשור הקרוב, ולסטנדרטים בינלאומיים שיאפשרו להם למכור את מוצריהם במדינות נוספות. בכך הוא עשוי דווקא להגדיל את רווחיהם בעתיד.

יתרונות החוק לצרכן אף הם משמעותיים – ישראלים המעוניינים להקפיד על בריאותם או בעלי צרכים בריאותיים מיוחדים יוכלו לדעת בוודאות מה הם מכניסים לפה בכל ביס. הורים יוכלו לבחור חטיפים ומוצרי מזון בריאים יותר עבור ילדיהם המתפתחים, וקשישים שראייתם כבר אינה בשיאה יוכלו לראות באופן ברור האם מוצר שבחרו הוא בריא או מסוכן לבריאותם. שיפור בנתוני בריאות הציבור הוא לטובת הכלל, שכן הוצאות המדינה בתחום הבריאות עשויות לפחות בעקבותיו.

 

לאור כל זאת, המסקנה המתבקשת היא כי חוק הסימון התזונתי הוא צעד חשוב לכיוון התאמת שוק המזון הישראלי למגמות בריאותיות חשובות ולצרכים עתידיים של תושבי המדינה ויצרני המזון. אם יופעל ויפוקח כראוי, הוא עשוי לשפר את בריאותם של ישראלים רבים, או לפחות לשים בידם שליטה רבה יותר על תזונתם, ולספק הזדמנויות עסקיות חדשות ליצרני המזון.

 

יבואן ויצרן מזון

אנו מקווים שנערכת לקראת החוק החדש. אם עדיין לא, חושב לזכור שסימון תזונתי הוא תהליך שלא קורה ביום ועל כן הינך חייב עוד היום לדאוג להתאמת אריזות המוצרים. כאור, החל מה 1/1/2020 נכנס החוק לתוקף ואתה עלול למצוא את עצמך ניזוק.

 

מילודע הינה מעבדה מוסמכת ומוכרת, אשר שמה לנגד עיניה את נושא איכות הבדיקות ומקפידה על הרצת השירות והאיכות בתקנים הבינ"ל המחמירים ביותר.

 

נשמח לדאוג לך כמו לכל לקוחותינו הרבים

פנה אלינו עוד היום !