אלרגיה למזון היא תגובה חיסונית יתר של הגוף לחומרים מסוימים במזון. אלרגנים הם חומרים אלו, שיכולים להימצא במגוון רחב של מזונות.
האלרגנים הנפוצים ביותר במזון הם:
• חלב - חלב פרה, חלב עזים, חלב כבשים ועוד.
• ביצים - ביצים של עופות, כמו תרנגולות, אווזים ועוד.
• בוטנים - בוטנים, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת ועוד.
• אגוזים - אגוזי מלך, אגוזי לוז, שקדים, פיסטוקים, קשיו ועוד.
• שומשום - שומשום, טחינה, חמאת שומשום ועוד.
• דגים - דגי ים, דגי מים מתוקים ועוד.
• פירות ים - סרטנים, צדפות, דגים קטנים ועוד.
• גלוטן - חלבון שנמצא בדגנים כמו חיטה, שיפון, שעורה ועוד.
תגובות אלרגיות למזון יכולות להיות קלות או קשות, ויכולות לכלול:
• פריחה בעור
• גירוד
• נפיחות של הפנים, השפתיים, הלשון או הגרון
• קשיי נשימה
• הקאות
• שלשול
• הלם אנפילקטי - תגובה אלרגית חמורה שיכולה להיות מסכנת חיים.
אנשים שסובלים מאלרגיה למזון צריכים להימנע מצריכת המזונות אליהם הם אלרגיים. יש לקרוא בעיון את תוויות המזון כדי להבין מהם הרכיבים של המוצר.
אלרגיות למזון נפוצות ביותר, ולוקים בהן מיליוני אנשים ברחבי העולם. אלרגיות למזון יכולות לגרום לתגובה אלרגית מן הקלה ביותר, כגון פריחה מקומית או גירוי באף, דרך תגובות קשות כגון קוצר נשימה, גרד בכל הגוף (אורטיקריה) או הקאות ושלשולים, ועד לתגובות חמורות ומסוכנות כגון הלם אנפילקטי ולעיתים אף מוות.
חוק ההגנה על בריאות הציבור (מזון) קובע כי אסור למכור מזון שעלול לפגוע בבריאות של אדם. כך שלמרות שאין חקיקה מוסדרת לסימון אלרגנים במזון (למעט גלוטן) התעשייה נוהגת לסמן באופן ברור ע"ג אריזות המוצרים מהם האלרגנים שהם מכילים/עלולים להכיל.
על מנת לוודא כי מוצרי המזון המשווקים ע"י היצרנים בטוחים לצריכה ולהימנע מריקול, יצרני מזון רבים עורכים בדיקות אלרגנים במזון לחומרי הגלם, בקווי היצור ובמוצרים הסופיים באופן תדיר.
מעבדות מילודע מבצעות מגוון רחב של בדיקות אלרגנים (טבלה מפורטת מטה) בשיטות מוסמכות. תחת סטנדרט איכות מחמיר.
בדיקות אלרגנים הינו תחום קריטי במריו העולמית, עם נהלים ספציפים וקריטריונים קשיחים לבדיקות המעבדה.
מהם אלרגנים?
אלרגן הינו כל חומר הגורם לתגובת-יתר של המערכת החיסונית, אם מסיבות תורשתיות ואם בשל חשיפה לחומר. כאשר מערכת החיסון של גופנו פוגשת לראשונה את האלרגן, היא מזהה שאינו שייך לגופנו ומייצרת נגדו נוגדנים לשם הגנה על הגוף. במצב של אלרגיה, המערכת למעשה מתבלבלת ומגיבה באגרסיביות כלפי חומר שאינו מסוכן לגוף ואינו גורם לתחלואה. תגובה זו גוררת תופעות לוואי בדרגות חומרה שונות, מה שמחייב את האדם הסובל מן האלרגיה להימנע ככל הניתן ממגע או צריכת החומר האלרגני. למרבה הצער, במקרים רבים קשה לאדם הסובל מן האלרגיה לזהות באילו מוצרי מזון או מנות נמצא החומר שאליו הוא אלרגי.
סימון אלרגנים במזון
יצרני המזון נוהגים להכניס אזהרות אלרגנים בהתאם לטיוטת משרד הבריאות על גבי תוויות מוצרים באופן בולט וברור. האלרגנים המקובלים לסימון בישראל הם - ביצים, חלב, דגנים מכילי גלוטן, סויה, שומשום, אגוזים, בוטנים, דגים, סולפיט, סרטנים ורכיכות. ע"פ הטיוטה, אין חובה לסמן את כל סוגי האלרגנים האחרים כגון קוקוס, תורמוס, סלרי או חרדל, אך במסגרת ניהול סיכונים, נוהגים יצרנים מסויימים לסמן גם אותם.
בדיקת אלרגנים למזון וביצוע בדיקת גלוטן
כחלק מבקרת האיכות המתבצעת על ידי יצרני מזון בתהליך ייצור מוצריהם, ובמטרה להגן על הצרכנים ולהבטיח את בריאותם, מתבצעות גם בדיקות מעבדה לאיתור אלרגנים במוצרים. הבדיקות מתבצעות הן במפעל היצור והן מחוץ לו, במעבדות מזון ייעודיות המתמחות בבדיקות מסוג זה, זאת בשל כובד האחריות לבריאות הציבור ובשל מורכבות וכמות הבדיקות הנדרשות.
מילודע, שהינה מעבדה מוסמכת על ידי רשות המעבדות ועומדת בתקן האיכות 17025 ISO, מוכרת על ידי משרד הבריאות ואף מסייעת למשרד הבריאות בבדיקות אלרגנים שונות. הבטחת האיכות של מילודע עומדת בתקנים המחמירים ביותר המקובלים באירופה ובארה"ב
אלרגנים הנבדקים במעבדת מילודע בישראל ומוכרים גם ע"י משרד הבריאות וגם בעלי הסמכה לתקן איכות ISO 17025:
אלרגן נבדק |
Allergan tested |
הכרת משרד הבריאות |
הסמכה ISO 17025 |
גלוטן |
Gluten |
כן |
כן |
ביצה |
Egg |
כן |
כן |
בוטנים |
Peanuts |
כן |
כן |
סויה |
Soy |
כן |
כן |
סומסום |
Sesame |
כן |
כן |
חלב |
Milk |
בהמתנה להכרה |
כן |
שקדים |
Almonds |
בהמתנה להכרה |
כן |
אגוז לוז |
Hazelnut |
כן |
כן |
בדיקות אלרגנים בהסמכה המבוצעות במעבדות קבוצת מריו באירופה:
אלרגן נבדק |
Allergan tested |
הסמכה ISO 17025 |
אגוזי מלך |
WALNUT |
כן |
קשיו |
CASHEW |
כן, למוצרי חלב |
פיסטוק |
PISTACCIO |
כן למוצרי חלב שוקולד וסויה |
קזאין |
Casein |
כן |
ליזוזומים |
Lysozym |
כן |
סרטנים |
CRUSTACEAN |
כן לדגנים, קמחים ופירות ים/מוצרי חלב, קינוחים, סוואבים |
דגים |
FISH |
כן |
רכיבות |
MOLLUSCS |
כן למוצרי חלב, פסטה, קינוחים, סוואבים |
אגוז ברזילאי |
BRAZIL NUT |
כן למוצרי חלב, מוצרי בשר, דגנים, שוקולד, מזון תינוקות |
אגוז פקאן |
PECAN NUT |
כן למוצרי חלב, מוצרי קקאו, משקאות, סוואבים |
אגוז מקדמיה |
MACADAMIA NUT |
כן לדגנים וקמחים, מוצרי מאפה, שוקולד, מזון תינוקות, משקאות סויה, מוצרי חלב, סוואבים |
קוקוס |
COCONUT |
כן למוצרי חלב, מוצרי מאפה, שוקולד, משקאות סויה |
חרדל |
MUSTARD |
כן לבשר ומוצרי בשר, תבלינים, חומרי טעם, סוואבים |
חלב-ביטא
לקטוגלובולין
|
BETA
LACTOGLUBOLIN
|
כן למוצרי מאפה, מוצרי תבלין, אבקת חלב, דגנים, קמח, מוצרי קונפיטורה
|
אנו שמחים לבשר על קבלת הכרות משרד הבריאות לבדיקות האלרגנים המבוצעות במילודע. ניתן לקבל תוצאות תוך 2 ימי עבודה! |
להזמנת בדיקות ומידע נוסף צרו איתנו קשר בקליק או התקשרו *8563