במהלך תהליכי ייצור מזון, מתקיימות מגוון פעולות אשר מצריכות תיקוף זאת כדי לוודא שהתהליכים אכן אפקטיביים לטיפול בסיכון שזוהה לבטיחות ו/או איכות המוצר (כגון תהליכים תרמיים, תהליכי ניקיון, אריזה וכדומה). כמובן שניתן לשלב גם בדיקות מעבדתיות של התפתחות מיקרוביאלית במהלך חיי המדף של המוצר.
בשונה מבעבר, כיום יצרני מזון מבינים כי לא ניתן להסתמך עוד על ספרות מקצועית בלבד ונדרשת הוכחת אפקטיביות התהליכים בתנאים הדומים ככל הניתן למבוצע בפועל (במפעל ו/או בתנאי מעבדה). פעילויות מהסוג המפורט קרויות PROCESS VALIDATION והן נדרשות ככלי לאישור תהליכי הייצור ותהליכי העזר התומכים בהם.
אישור חיי מדף - קבלת תוצאות מעבדה, בדגש על מוצרים בעלי חיי מדף ארוכים,עשויות לקחת זמן ניכר השקתמוצרים לשוק. כמו כן מגמת דרישת השוק והצרכנים להאריך תוקף למוצרי מזון על סמך הערכת של מידת הקלקול "האמיתית" שלהם, על מנת להימנע מבזבוז מזון, תופסת תאוצה בשנים האחרונות. לשמחתנו, קביעתניתן לקצר משמעותית את בחינת זמן חיי המדף של המוצר באמצעות תהליכי מעבדה המאיצים את הקלקול הטבעי של המוצרים.
לפני פתיחה – בדיקת המיקרופלורה הטבעית של המוצר בטמפרטורות אחסון שונות לאורך חיי המדף, כולל חיזוי קצב הגידול ואפשרות להארכת חיי המדף.
אחרי פתיחה – בדיקת גידול פתוגנים ו/או מיקרואורגניזמים הפוגעים באיכותו של המוצר כתוצאה מזיהום משני, בהתאם לדרישות הרגולציה האירופאית.
וולידציה לתהליכים קריטיים בייצור – על מנת לעמוד בדרישות רגולטוריות ודרישות תקני בטיחות מזון דוגמת HACCP, נדרשת הוכחת אפקטיביות של תהליכים מרכזיים בייצור, במיוחד עבור נקודות הנקבעות כ-CCP.
תהליכים תרמיים – תהליכי עיקור, פסטור, חליטה, אפייה, בישול ועוד מהווים בדרך כלל נקודת בקרה קריטית במהלך הייצור ולעיתים במהלך השימוש ע"י הצרכן הסופי. ניתן לבחון האם תהליכים אלו אכן אפקטיביים ואת מידת האפקטיביות שלהם.
תהליכי ניקוי וחיטוי – תהליך המאפשר לבחון האם תהליכי הניקוי והחיטוי המבוצעים במפעל אכן אפקטיביים ועומדים בדרישות.
תהליכי אריזה – תהליכי הבדיקה במעבדה יכולים לכלול את בחינת שלמות האריזה בתהליך קיים, במכונת אריזה חדשה ובתהליכי שינוי אריזה ע"מ להבין איזו אריזה אפקטיבית יותר לשמירה על תקינות המוצר ועמידה בחיי מדף.
מבחני אתגור מיקרוביאלי למוצרים בעלי חיי מדף ארוכים – בדיקה זו עשויה לשמש במצבים של שינוי פורמולציה (בטמפ' החדר), שינוי חומרים משמרים, שינוי pH המוצר ועוד. הוולידציה נעשית באמצעות הוספה מכוונת של מיקרואורגניזמים (אילוח) גורמי קלקול למוצר ומעקב אחר התפתחותם.
תהליך העבודה מול מתואם מול הלקוח בהתחשבות בסוג המוצר הנבדק והבדיקות הנדרשות וכולל:
הגדרת הצרכים
כתיבת פרוטוקול ניסוי
כתיבת דוח מסכם באנגלית ו/או בעברית
מה אנחנו עושים?
- ביצוע וולידציות לתהליכי סטריליזציה כולל פרוטוקול ודוח סופי: חום לח (קיטור), ETO וקרינה.
- ביצוע וולידציה לתהליכי ניקוי FIRST USE.
- ביצוע וולידציה לתהליכי ניקוי RE USE.
- וולידציה של תהליכי עיקור בשני סוגי אוטוקלב, לצורכי עיקור חוזר בבתי חולים, לפי תקני ISO, TIR, ST.
- וולידציה לתהליכי חיטוי ע”פ תקני ASTM ו- BS EN.
- ביצוע וולידציה לקביעת יעילות חיטוי של תכשירים בתעשייה הפרמצבטית לפי תקני ISO.
- בדיקות לקביעת יעילות חומר משמר וחומרי חיטוי לפי תקני EP, USP כולל וולידציה לניטרול.
- ביצוע חיי מדף מואצים בטמפרטורות שונות (25°, 40° ו- 55°) ואחסון באינקובאטורים מבוקרי טמפרטורה ולחות. ביצוע בדיקות שלמות אריזה Package integrity- DYE, DYE VACUM, PEEL, BURST, INGRESS TEST ביצוע בדיקות טילטול (Transport test).
- פרוטוקול ודוח סופי במתכונת GLP - על פי דרישה.
השירות ניתן בשיתוף פעולה עם חברת שר יעוץ והדרכה, תוך שימוש ביכולות של ד"ר רונית בן אברהם (מילודע) וד"ר עליזה לוי (שר יעוץ והדרכה)
לד"ר רונית בן אברהם דוקטורט בהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון מהטכניון וניסיון של למעלה מ-25 שנים בניהול מקצועי במעבדת מיקרוביולוגיה של מזון במעבדת מילודע. במקביל ד"ר בן אברהם מרצה בקורסים במחלקה לביוטכנולוגיה באורט בראודה בתחום המיקורביולוגיה של מזון.
לרונית ניסיון עשיר במתן מענה לחברות מזון ו- medical devicesמכל הסוגים במצבי שגרה ומשבר.
לרונית התמחות בזיהוי עובשים, ואלדיציה מקרוביאלית לתהליכים בתעשיית אלו והתמחות בבדיקות שלמות אריזה.
ד"ר עליזה יעקבזון לוי, בעלת 3 תארים אקדמים בתחומי מדעי החיים ופוסט דוקטורט מה-NIH בארה"ב. שימשה בעברה כמיקרוביולוגית הראשית של קבוצת שטראוס במשך 11 שנים, שם גם ניהלה את מעבדת המחלבה. כמו כן ניהלה במשך 11 שנים נוספות את המעבדה המרכזית של חברת אוסם נסטלה. תפקיד זה כלל פתרון בעיות בתקופות משבר, יעוץ מיקרוביאלי, איחוד מעבדות הכימיה והמיקרוביולוגיה למעבדה מרכזית אחת, הכנסת הסטנדרטים של נסטלה העולמית, החלת מתודולוגיות מצויינות תפעולית, הסמכת ISO 17025, הכנסת טכנולוגיות חדשות ועוד.
לעליזה ניסיון במגוון סוגי מזון ביניהם: מוצרי חלב, סלטים, ממתקים, מזון תינוקות (תמ"ל), מוצרי מאפה, מוצרים קולינארים, מוצרים קפואים, קפה.
למידע נוסף ניתן לפנות לחני כהנא במייל hani.cahanna@mxns.com