פודטק ותחליפי חלבון - כשהטכנולוגיה פוגשת את עולם המזון
כיום נחשב פודטק לאחד התחומים המייחדים את ההייטק הישראלי. מפיתוח תחליפי חלבון מן החי שכבר משתלבים במסעדות ובייצור מוצרי מזון בארץ ובעולם ועד למחקרים ובדיקות שיובילו לעוד פיתוחים טכנולוגיים. מה שמסייע לפודטק הן בדיקות המעבדה הייעודיות לתחום, הנעשות במעבדות מילודע בהתאמה לפרויקטים שונים המפותחים על ידי חברות ההייטק.
בעשור האחרון צועדת מדינת ישראל בדרך משמעותית לביסוס היותה מעצמת הייטק. אחד התחום הבולטים בתוך המסע הייחודי של ההייטק הישראלי הוא פודטק – טכנולוגיית מזון.
מה זה בעצם פודטק?
פודטק הוא תחום טכנולוגי חדשני שמטרתו להפוך את המזון שאנחנו אוכלים ואת הדרך שבה הוא מיוצר לבריאה ויעילה יותר. מיזמי פודטק פועלים להילחם בבעיות בריאותיות שונות כמו חוסרים בויטמינים ומינרלים, השמנת יתר, יתר לחץ דם, רגישויות לאוכל והפרעות אכילה ומקדמים פתרונות טכנולוגיים שכבר נותנים מענה לציבור הרחב, שפוגש את התוצרים של התחום הזה בחנויות הסופר ובמסעדות.
העוסקים בתחום ה-Wellness בארץ ובעולם מחפשים היום עוד ועוד פתרונות המסייעים לקיים אורח חיים בריא, להימנע ממזון מתועש עתיר בשומנים וסוכרים ולחסוך בצריכה של מזון מן החי. במיזמי הפודטק המפותחים היום בישראל ובעולם מתעניינים גופי מזון גדולים מרחבי העולם. אלו בחרו לשים בראש סדר העדיפויות את החשיבות של מזון בריא וחינוך לתזונה נכונה, שמירה על הסביבה והפקת תחליפי חלבון ותחליפים אחרים שמסייעים לציבורים שלמים לצרוך אוכל בריא.
מהם התחומים בהם מתבטאים פיתוחי הטכנולוגיה בתחום הפודטק?
תחליפי חלבון ובשר
תחליפי חלבון מאפשרים לחסוך בשימוש בחלב מהחי ולהפיק מוצרי מזון שנחשבים בריאים יותר. תעשיית הבשר והחי היא תעשייה שנחשבת למזהמת ביותר כיום. גז החממה הנפלט במהלך תהליך הייצור של הבשר האדום, בשר הפרה, נחשב לאחד המזהמים המסוכנים לכדור הארץ. באמצעות מיזמי פודטק ניתן לצמצם את הזיהום הסביבתי ולהציע מוצר טבעי, בריא ואקולוגי.
לצד הנושא הסביבתי והצורך במתן פתרון לטבעוניים, ישנה עליה במספר האנשים הסובלים מאלרגיות ורגישויות למוצרי חלב, בין היתר גם ילדים קטנים המתמודדים עם פחד מתמיד מחשיפה למוצרים אלו. תעשיית הפודטק נרתמת למאמץ למצוא פתרונות חכמים וטעימים שיספקו מענה לציבור הרגישים ללקטוז.
שיפור ערכי המזון והפחתת סוכר
תחום נוסף שבו עוסקים מיזמי פודטק כיום הוא שיפור ערך המזון שאנחנו אוכלים. באמצעות מחקר ופיתוח טכנולוגי, פועלות חברות להפיק מזון שרמות הסוכר בו יהיו נמוכות יותר ושהויטמינים, המינרלים והחלבונים בו יהיו באחוזים גבוהים. תהליך זה לא רק משפר משמעותית את היתרונות הבריאותיים של המזון שלנו, אלא מונע מחלות רבות שנחשבות כ"מחלות מודרניות".
תעשיית הפודטק פועלת לייצור תחליפי סוכר שמאפשרים לחברות המייצרות דברי מתיקה לספק מענה לצרכנים, שאינו פוגע בטעם אך מתחשב בסיכונים הבריאותיים של הסוכר.
מניעת הפצה של חיידקים
אחד התחומים המהותיים ביותר בהם נוגעת תעשיית הפודטק הוא מניעת הפצה של חיידקים דרך מזון. חברות העוסקות בפיתוח טכנולוגיות מזון מחפשות תחליפים לביצים, אחד המוצרים החשופים ביותר לחיידקים בעולם המזון.
באמצעות פיתוח אמצעים טכנולוגיים שונים קל יותר לאתר היום זיהומים וחשיפה לסלמונלה בביצים ובמוצרים אחרים מהחי וניתן לפתח תחליפים רבים המשתלבים בייצור מוצרים שונים, כמו רטבים, מאפים ועוד.
בדיקות מעבדה לפודטק
אחד הכלים החשובים שמסייעים לתעשיות הפודטק כיום הן בדיקות מעבדה ייעודיות לתחום המזון, הנעשות בהתאמה לפרויקטים שונים המפותחים על ידי חברות ההייטק כיום.
בדיקות המעבדה של מילודע מאפשרות לבחון נתונים תוך כדי תנועה במהלך הפיתוח ולבדוק ערכי חלבון, ויטמינים, אלרגנים, רעלנים, מתכות כבדות ומיקרוביולוגיה. בדיקות אלו מסייעות לפיתוחי פודטק רבים לעבור את שלב המחקר, לבחון צורך בשינויים ושיפורים ולהתקדם עד לשלב הייצור.
המעבדות מספקות מגוון של בדיקות מזון, ביניהן מבחני כימיה המנתחים הימצאות של מזהמים ורעלנים במזון. הן שותפות פעילות במחקרים תזונתיים הבוחנים תחליפי חלבון ויעילותם בהזנה תוך כדי תנועה במהלך הפיתוח של מוצר מזון כזה או אחר. המעבדה מספקת לחברות ישראליות הפועלות גם מעבר לים, בדיקות ואנליזות מקיפות הדרושות כדי לקבל מימון לפרויקטים, לגייס שותפים לדרך או ליצור עניין המבוסס על נתונים מוכחים אצל חברות המזון בכל רחבי העולם.